Geschiedenis van de gokkast

De gokkast is niet weg te denken uit de casino’s van tegenwoordig, toch hebben ze ook een hele rijke geschiedenis. De eerste gokkast werd rond 1895 uitgevonden door Charles Fey. Poker was toen al erg populair, maar het bleek moeilijk om dit te automatiseren. Fey lukte het wel en maakte een machine met drie rollen die elk 5 symbolen hadden: harten, ruiten, hoefijzer,schoppen en een “Liberty Bell”. Die laatste gaf bij 3 op een rij de hoogste uitbetaling en was ook gelijk de naam van deze eerste gokautomaat. De automaat was zo’n succes dat de mechanische industrie een enorme boost hiervan kreeg, Fey kon de vraag niet aan en er kwamen dan ook veel kopieën op de markt.

Meer verkoopautomaten dan gokkasten

De voorloper van de huidige gokkast komt uit dezelfde tijd en had 5 rollen met in totaal 50 kaartsymbolen. Deze gokkasten werden in veel bars geplaatst. De uitbetaling vond niet in geld plaats, maar in bijvoorbeeld een gratis biertje of sigaren. De eigenaar van de bar kon dit zelf bepalen. Ook had de eigenaar de mogelijkheid om de rollen te veranderen om de winkansen te verhogen of te verlagen. Gokkasten waren dus meer verkoopautomaten dan gokkasten in die tijd.

Dat komt ook tot uiting in de machines die uitbetaalden in kauwgom met fruitsmaak. Dit was een manier om de wet te omzeilen die gokken verbood in een aantal staten. De populaire meloen en kers symbolen die we nu ook nog op onze fruitautomaten tegenkomen stammen van deze machines af. Evenals het “Bar” symbool, dat van een logo van de “Bell-Fruit Gum Company” afstamt. En zo komen we dus ook aan de naam fruitautomaat.

De een-armige bandiet

De een-armige-bandiet is een andere naam die wel aan gokkasten wordt gegeven. En dat is natuurlijk niet voor niets. In de eerste plaats hadden de gokkasten in eerste instantie een lange hendel aan de zijkant waaraan je moest trekken om de rollen te laten draaien. Tegenwoordig is het vaak vervangen door een knop, maar ze zijn er nog wel. Daarnaast hebben de gokkasten natuurlijk de naam je geld te “stelen”, je verliest op de lange termijn altijd meer dan dat je er in gooit. Vandaar de naam bandiet.

"Oude gokkasten - voorbeelden van een een-armige bandiet"

“Oude gokkasten – voorbeelden van een een-armige bandiet”

Elektromechanische gokkasten

In de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen de eerste elektromechanische gokkasten op de markt. Deze hadden het grote voordeel dat ze tot wel 500 munten konden vasthouden. Dat betekende dat de winst automatisch uitbetaald kon worden door de automaat en dat er dus niet een steward of hulp voor nodig was om de winst uit te keren aan de winnaar.

Gokkasten tegenwoordig

Tegenwoordig zijn de gokkasten zo geautomatiseerd dat ze bijna niet meer lijken op hun voorouders. Videoschermen, extra bonus rondes en ook online gokkasten zijn niet meer weg te denken. Maar de populariteit is nog steeds even hoog als toen de gokkast voor het eerst geïntroduceerd werd.